Om mig

Mitt namn är Yvonne Amper. Jag och min man Henry bor sedan 1993 på en gård i Applerums By, Torsås i Småland. Där har vi hundar, katter, hästar och får. Vi har båda andra anställningar och ser gården som vårt ställe att hämta kraft och inspiration, där vi kan landa i en annars hektisk värld. Jag är fritidspedagog och har hela mitt liv skapat av allt och inget, själv eller tillsammans med barn, ungdomar och vuxna både hemma och i mitt yrke. 1994 gick jag en tovningskurs och är sedan dess "fast i ullen". Kursledaren hade ett flasklamm som hon gärna ville ha bortadopterad och det blev med tiden fler och fler får.

Idag föder vi upp Gotlandsfår och Svärdsjöfår i liten skala.

Gotlandsfåret är ett svenskt lantrasfår som har sitt ursprung på Gotland. Ullen lämpar sig fantastiskt för tovning och efterfrågan på de vackra naturfärgade skinnen är idag större än tillgången. Gotlandsfåret är ett harmoniskt, livligt och oskyggt får. Tackan har goda modersinstinkter och föder ca 2 lamm per år. Lammen föds svarta. Vuxna djur har olika grå nyanser, från ljust till mörkt grått. Pälsen är lockig, glansig och silkig. Huvud och ben förblir svarta ev. med vita tecken. En vuxen tacka väger 60-70 kg och en bagge 70-90 kg.

Svärdsjöfår är ett starkt utrotningshotat allmogefår med sitt ursprung i Svärdsjö. Svärdsjöfåren är mycket effektiva betesdjur med utpräglad flock känsla. Fåren är kulliga och oftast vita men även svarta, de kan även ha olika svarta och vita tecken och fläckar. Svärdsjöfåret är ett allsidigt får med vackra fällar och ett otroligt mjuk ull som lämpar sig väl till tovning och spinning. En vuxen tacka väger 30-40 kg och lammen är små.

Mitt företag heter ullvis.se

Jag har en verkstad med en liten affärsdel hemma och jag är också ute på en del marknader. I mitt skapande använder jag främst ull från mina egna får och känslan för kvalitet får jag genom att följa hela processen från val av får, sortering av den nyklippta ullen till mitt hantverk och den färdiga produkten.

Att arbeta med mina händer ger mig styrka, stillhet och tillfredsställelse. Jag serietillverkar helst inte så jag har inte så mycket i lager utan tillverkar just i stunden. Det kan vara allt såsom slöjd, smycken, leksaker, pynt, kläder och konst. Jag söker hela tiden efter utmaningar och lär mig genom att pröva! Tunt/tjockt, naturliga ullfärger/starka färger, smått/stort, kläder/prydnader, nyttigt/onyttigt bara för att det är kul!